Home Links Contact   - Medewerker inlog
Volg ons via

Blog – Wie betaalt de schade?


WIE BETAALT DE SCHADE?
Gemaakt door Sara Talsma

‘Het venijn zit hem in de staart’ of ‘een ongelukje zit in een klein hoekje’. Er zijn genoeg spreekwoorden over schade en gevaar. Verkeersongelukken komen steeds vaker voor. Het aantal ongevallen met blikschade steeg in 2021 ook meer ten opzichte van 2020. Nu is het ook maar de vraag; ben je verzekerd? Weet je je recht in zulke gevallen? Wat mag en moet je doen?

HAASTIGE SPOED IS ZELDEN GOED

Iemand krijgt schade tijdens een ongeluk. Dit gebeurt sneller en vaker dan je denkt. Maar wat gebeurt er juridisch? De casus die ik heb gekregen is van Bram. Bram werkt sinds kort bij PostNL en heeft ook al zijn eerste dag achter de rug. Valentijnsdag, of ook wel de drukste dag van het jaar voor bezorgers. Hij gaat er met goede moed in maar bij het laatste bezorgadres gaat het mis. Zijn bus glijdt in een flauwe bocht door en raakte de auto van de familie De Vries in de zijkant. Schade, heel veel schade. Bram zijn inschatting is dat de reparatiekosten minimaal €2500,- bedragen. Dat is niet niets.

Wie is er nu verantwoordelijk voor deze schade? Wie betaalt het? Bram verwijt PostNL en PostNL verwijt Bram. Wie heeft er nu gelijk?

MET ONZE NEUS DE BOEKEN IN

In art. 7:658 BW staat dat als een werknemer schade oploopt door het werk, kan hij de werkgever daarvoor aansprakelijk stellen. Bijvoorbeeld schade aan de kleding of schade die ontstaat door een bedrijfsongeval. In dit geval is er ook schade aan een ander zijn auto maar dan geldt nog steeds dat de rekening voor de werkgever is. Beide vormen een werkgeversaansprakelijkheid.

Natuurlijk zijn er wel uitzonderingen. Werknemer kan bijvoorbeeld ook opzettelijk schade aanrichten. Bij bedrijfsongevallen wordt hier voornamelijk bij gekeken. Dit is alleen wel een lastige zaak. Schuld aan schade is namelijk niet genoeg. De schade komt alleen voor rekening van de werknemer als hij zich bij zijn roekeloze gedrag bewust was van de grote kans op schade. Maar dit is niet voldoende om de schade bij de werknemer te laten. Er moet worden aangetoond dat de werknemer zich van de kans op gevaar bewust was toen hij de handeling van het werk.

Nu is er ook nog de auto van de familie De Vries. Art. 6:170 BW gaat hierover. De schade die tijdens een werksituatie is toegebracht, wordt ook voor rekening van de werkgever. Bram zou in dit geval buiten schot blijven. Alleen bij opzettelijk gedrag zou Bram er zelf voor opdraaien. Nu hebben wel alle werkgevers een verzekering voor de schade die hun werknemers aan anderen toebrengen.

DE SCHADE KRIJG JE ER GRATIS EN VOOR NIETS BIJ

Bij de kantonrechter zijn er ook veel uitspraken waarin schade veroorzaakt tijdens de uitoefening van het werk centraal staat. Zo is er bijvoorbeeld ook een zaak van 2014 over een taxichauffeur die in een verkeersongeluk is geraakt (ECLI:NL:GHSHE:2014:2215). De taxichauffeur loopt bij het ongeval letsel op en stelt voor de schade haar werknemer aansprakelijk. De rechtbank wijst de schadevordering van de taxichauffeur af. Bij deze zaak is er ook hoger beroep gekomen.

VOORDEEL VAN DE TWIJFEL

Nu we uiteindelijk al deze informatie hebben kunnen wij misschien ook wel beslissen over Bram zijn situatie. Door de regels af te gaan is er makkelijk uit te vinden wie de kosten nu moet betalen. Het gebeurde tijdens het werk, en aangezien het pas bij de allerlaatste bezorging is gebeurd is er wel sprake van voorzichtigheid. Het was Bram zijn eerste dag en z’n grote postbus is ook iets nieuws. Dan kunnen sommige bochten lastig in te schatten zijn. In Bram zijn geval gaan de kosten gewoon naar PostNL zelf.

Als je een arbeidsovereenkomst tekent, zijn zulke zaken toch erg van belang en handig om te weten voordat het mogelijk gebeurt. Zo voorkom je een hoop gedoe en geld. Een ongelukje zit in een klein hoekje of in Bram zijn geval in een flauwe bocht.

Copyright © 2024 Anker & Ketting